Vackrare blir det inte

 

Karlskrona har en väl bevarad stadsplan med barockens breda gator och paradbyggnader, men fascinerar också genom sin närhet till havet. Staden är byggd på flera öar, som under århundradenas lopp byggts samman genom igenfyllningar av sund och vikar.

klarslidepaket
Trossö

Trossö heter ön med stadens centrum och många besökare stannar till på det stora torget, där också turistbyrån finns. Intresset fångas genast av de imponerande kyrkorna, Fredrikskyrkan och Tyska kyrkan (den senare även kallad Trefaldighetskyrkan). Rådhuset, Konserthuset, Vattenborgen (som är ett av landets första vattentorn) och Karl XI:s staty är också karakteristiska. På Trossö finner man många spännande besöksmål & sevärdheter.

Shopping

I karlskrona centrum finns två stora gallerior, Kronan – Modehuset och Wachtmeister Galleria med allt från leksaksaffärer och hobbyprylar
till klädaffärer och apotek. Du hittar även fler butiker längs gatorna i stan.
Några kilometer utanför stan hittar ni även Amiralens köpcenter med livsmedelsbutiker, klädaffärer, bank, med mera. Amiralen ligger cirka 1 kilometer från Gullberna Park.

Världsarvsstaden Karlskrona

edan år 1998 finns Örlogsstaden Karlskrona uppförd som objekt nummer 560 på Unescos lista över omistliga världsarv. Totalt finns närmare 900 objekt av olika slag på världsarvslistan: Kinesiska muren, Venedig, Versailles, Taj Mahal, Damaskus historiska centrum, Stora Barriärrevet är några exempel på andra världsarv. Kvaliteterna som gör Karlskrona till ett världsarv fastlås i nomineringen från 1998:
”Karlskrona är ett utomordentligt väl bevarat exempel på en planerad europeisk örlogsstad, som influerats av äldre anläggningar i andra länder. Karlskrona har i sin tur tjänat som förebild för efterföljande städer med liknande uppgifter. Örlogsbaser spelade en viktig roll under de århundraden när storleken på ett lands flottstyrka var en avgörande faktor i europeisk realpolitik och Karlskrona är den bäst bevarade och mest kompletta av dem som finns kvar.”

Nyckeln till utnämningen är planeringen av staden, som började anläggas år 1680 enligt kung Karl XI:s vilja och visioner

Vill ni veta mer om Karlskrona så kan ni klicka in på någon av dessa länkar.
Karlskrona Kommun | Visit Karlskrona